CV-tips, vi har laget en enkel huskeregel for deg 

CV-en er nøkkelen til hvordan du lander jobben. Sammen med partner Johannes Westersø har vi laget en enkel huskeregel som du kan bruke når du skriver din CV. PORTEN, forestill deg en port som åpner seg med nye muligheter.

  • Dato publisert: 17.11.2022

Johannes har lang erfaring med å lese (og skrive) CV-er til ulike typer stillinger i offentlig og privat sektor. Han deler her sine tips med deg. Om du har lang erfaring og ikke er vant til å søke jobber, kommer rett fra studiene og «bare» har en deltidsjobb som erfaring eller om du har vært så uheldig å falle utenfor arbeidslivet noen år. Det er viktig å fokusere på hva som gjør deg til en attraktiv kandidat. 

En CV bør være profesjonell, oversiktlig, relevant, tilpasset, samt at dine tidligere erfaringer bør komme fram og belyse dine kvalifikasjoner på en naturlig måte. For at våre konsulenter enkelt skal kunne danne seg et bilde av deg anbefaler vi å følge disse 6 tipsene.  

Profesjonell og pålitelig 

I en CV skal man få fram det beste av seg selv. Mange går i fellen ved å pøse på med fine og svulstige uttrykk (floskler) som lærevillig, nyskapende, kreativ, utadvendt, teamspiller og engasjert. Dette er en fin talemåte, men det trenger ikke være det som beskriver deg på en god måte. Prøv heller å finne et par setninger som beskriver deg, et par setninger som får leseren til å stoppe opp og tenke: Oj! Dette vil jeg høre mer om. De som jobber med Johannes vil si at han er engasjert og ikke er redd for å ta i et tak selv om ikke alltid forholdene er Tipptopp. Eller som han selv sier:  

Jeg liker å fiske, selv når det regner.

Bilde: Johannes og resten av våre konsulenter leser mange CV-er for oppdragsgivere hver dag, deres første tips er å ha et portrettbilde med nøytral bakgrunn på CV-en. Vi mennesker liker å knytte det vi leser opp mot et ansikt. Dette hjelper deg til å bli husket. 

«Har du et bilde på din CV hvor du gapskratter, har klippet bort et drinkglass eller har skistavene i hånden? Du tenker det beskriver deg som lett å være rundt, sosial og liker å trene. Men hva tenker de som leser din CV om det?»  

Forklare: CV-en bør inneholde eksempler på dine erfaringer og kunnskaper. Gjerne ha en historie på lur som beskriver det du har oppnådd. For eksempel, en episode hvor du var en støtte for en venn eller kollega, eller en historie hvor du viser at du er til å stole på. 

Oversiktlig 

Bruk samme skriftstørrelse og font, gjerne del inn innholdet etter kategori. Det mest relevante kommer øverst. Lett å få overblikk, husk at rekrutterer eller HR leser mange CV-er, og de vil gjerne slippe å bruke tid på å lete etter informasjon. Gjerne kort det ned til 1-2 sider. La leseren av din CV få et innblikk i hva du kan, skap en interesse for en mer utfyllende gjennomgang. 

  • Personalia: Hva heter du, skriv et par setninger som beskriver deg. 
  • Erfaring: Hvor har du jobbet og hva har du jobbet med, få fram det som er relevant for stillingen du søker på, det andre er bare listefyll 
  • Utdannelse: Hvor har du dine papirer fra? 
  • Relevante kurs: Har du kurs i relevant programvare, kjøretøy o.l. 

Relevans 

Bruk mer tid på det som er relevant til stillingen du skal søke, det er ikke sikkert sommerjobben for mange år siden trenger like stor plass som din nåværende stilling. 

Hvis du søker lederstilling, vis gjennom CV-en hvordan du har lagt stein på stein for å bli en god leder. 

«På en god CV evner du å få frem det mest relevante av den erfaringa du sitter på» 

Tilpasset 

Ikke bruk CV-en uendret når du søker ulike stillinger, det skinner igjennom. Hva er det de spør etter i stillingsbeskrivelsen? Knytt din CV til dette. Flett gjerne inn et ord eller et tilsvarende ord som står i den utlyste teksten. 

Erfaring 

Arbeidserfaring bør være et av de første punktene i CV-en. Vis til konkrete eksempler på hva du har gjort de siste årene. Mange år (kvantitet) i arbeidslivet er ikke nødvendigvis like treffende som de årene man kan si er relevant for stillingen (kvalitet). Hvis du har mange års erfaring i et felt, vis det ved hjelp av eksempler. Hvis du kommer rett fra studiene, vis at du evner å sette teori ut i praksis. 

Hvis du søker stillinger med resultatansvar (for eksempel økonomisk), stillinger hvor du skal gjennomføre en endring for en bedrift eller stillinger hvor du skal øke kunnskapen eller effektiviteten i en bedrift. Da er det viktig at du retter beskrivelsen av dine tidligere erfaringer opp mot dette. Vær spesifikk, hvilken kompetanse har du som din fremtidige arbeidsgiver får bruk for? Hva har du oppnådd i ditt nåværende eller tidligere ansettelsesforhold.  

Naturlig og nysgjerrig 

Vær deg selv, få fram det du er stolt av. Om dette er medaljen i ungdomsidrett, korpstiden din eller støtte for barn/partner. Vis gjerne til en interesse som illustrerer at du liker å fylle på med noe nytt. 

«Sist, men ikke minst, send CV-en til noen som ikke kjenner deg/ikke vet hva du jobber med. En CV skal være en kort forklaring på hvem du er, hva du er god på og hva du har gjort før» 

Bruk huskeordet PORTEN neste gang du skriver din CV. Vi ønsker deg lykke til med CV-skrivingen og i jakten på drømmejobben!  

Ble du inspirert til å sende oss din CV? Ikke nøl med å sende registrere deg i vår database. Sjekk også ut våre ledige stillinger her


Johannes Westersø

En av styrkene til Johannes er at han raskt analyserer våre oppdragsgiveres behov og effektivt sikrer en vellykket løsning. Som rådgiver oppleves han som engasjert, løsningsorientert og blid.