Fem tips til arbeidssøkere med en ryggsekk full av kompetanse
Godt voksne medarbeidere kan være en viktig ressurs for mange virksomheter. Likevel opplever mange godt voksne kandidater med svært mye kompetanse at stilling etter stilling kuppes av yngre kandidater. Hva kan du gjøre?
- Forfatter: Kenneth Kvalvik
- Dato publisert: 25.11.2022
Partner Grete Andersen i Capus har rekruttert til stillinger i offentlige og private virksomheter i en mannsalder – og er selv i det alderssjiktet som kan oppleve at stillingsmulighetene på dagens arbeidsmarked er i ferd med å tørke ut.
Med en ryggsekk full av erfaringer fra rekrutteringer til alle type bransjer, fagområder og stillinger, har de samlet noen tips til deg som er jobbsøker – og 50 pluss.
Jobbsøker-tips 1: Jobb med CV-en!
Har du hatt den samme CV-en liggende i skuffa siden tidlig 1980-tall, men passet på å oppdatere med nye kurs og jobberfaringer? Nå er nok tiden inne for å oppdatere CV-en din.
Finn deg en oppdatert CV-mal som er tilpasset dagens trender og arbeidsgiveres preferanser. Få fram i CV-en hvilken erfaring fra tidligere karriere som nye arbeidsgivere kan dra nytte av.
Pass på at du ikke drukner ny arbeidsgiver i erfaring! En en til to siders CV holder.
- Du trenger ikke å ta med alle arbeidsforhold fra tidenes morgen. Velg ut det som er relevant og nylig opp mot rollen du søker på.
- Utdanningen du tok for 30 år siden kan du plassere sist i CV-en. Få med kurs og etterutdanning som viser at du holder deg oppdatert.
Ferdig? Da er det på tide å gjøre det samme med LinkedIn-profilen din også. Denne brukes av svært mange som skal rekruttere til ledige stillinger.
Husk et nytt, fint profilbilde til både CV og LinkedIn!
Les også: CV-tips, vi har laget en enkel huskeregel for deg
Jobbsøker-tips 2: Søk deg til bedrifter som verdsetter erfaring
Det er mange virksomheter som virkelig har forpliktet seg til å jobbe for inkludering og mangfold.
Mange av disse virksomhetene vil være mer positive til jobbsøkere i alle aldre.
Gå inn på bedriftenes nettsider og se hva de skriver om kjerneverdier og se om du får en følelse for selskapets kultur. Se etter selskaper som verdsetter medarbeidere med erfaring og mangfold.
Jobbsøker-tips 3: Bruk nettverket!
Lang erfaring har gitt deg et stort nettverk. Trolig har du svært mange kontakter på ulike nivåer i mange ulike virksomheter. Benytt dette aktivt!
Fortell at du ser etter jobb, og hva du egentlig ønsker deg. Fortell hva du er dyktig på, og be dem spre ordet. Nettverket er dine beste ambassadører, og kan hjelpe deg til å komme til intervjuet du trenger.
Ikke vær redd for å ta nettverket videre til nye kanaler. Vi snakket nettopp om LinkedIn. Har du passet på å legge til alle kontaktene der? Ikke vær redd for å si ifra også på LinkedIn om at du ser etter jobb og hva du kan bidra med. Venner sprer ordet – og kommer med tips til aktuelle muligheter.
Jobbsøker-tips 4: Hold deg oppdatert
Gå kurs, les faglitteratur og hold deg oppdatert på ny teknologi. Dessverre er det slik at eldre arbeidstakere lett kan anses som «gått ut på dato». De har ikke oppdatert kunnskap og knoter med programvare og teknologi som raser ut av fingrene til de yngre kandidatene.
Vis at du behersker programvare og teknologi, og vis arbeidsgiverne hvorfor akkurat det vil bidra til å skape verdi for dem.
Jobbsøker-tips 5: Ikke vær redd for å tenke nytt
Stopper det helt opp i jobbsøkeprosessen? Får du nei etter nei? Da er det kanskje på tide å tenke nytt – og bytte karrierevei. Din lange erfaring kan kanskje like godt benyttes på et helt annet fagområde. En studie gjort av American Institute for Economic Research viste at hele 82 prosent av de som valgte ny karrierevei etter fylte 45 år hadde lyktes med dette. Studien viste også at de var lykkeligere i ny jobb – og at mange i tillegg økte lønna. Ikke verst!
Grete Andersen
En av styrkene til Grete er hennes evne til å raskt sette seg inn i kunders behov. Som rådgiver oppleves hun som kunnskapsrik, serviceinnstilt, profesjonell og imøtekommende.