Seks tips som sikrer deg jobb etter studiene!

Er du snart ferdig med studiene og skal søke din første jobb? Her er seks tips som kan hjelpe deg med å lande drømmejobben.

  • Dato publisert: 18.03.2024

1. Start tidlig
Start prosessen mens du fortsatt studerer eller rett etter endt utdanning. Å aktivt søke på flere jobber gir deg ikke bare muligheten til å utforske ulike karrieremuligheter, men gir også verdifull erfaring i jobbsøknadsprosessen! 

Hvis du skulle få et avslag på en jobbsøknad kan du også spørre om en begrunnelse. Kanskje får du noen nyttige tips du kan ta med deg videre?  


2. Sett deg inn i arbeidsmarkedet og bransjen
Ta deg tid til å undersøke bransjen(e) og selskapene du er interessert i å jobbe for. Identifiser potensielle arbeidsgivere og lær om deres visjon, kultur og arbeidsmiljø. Dette vil hjelpe deg med å tilpasse søknaden din og forberede deg bedre til intervjuer.  

Det kan også være relevant å ta en titt på eventuelle konkurrenter til arbeidsgiveren du har søkt på. Kanskje får du en enda bedre forståelse av hva som må til for å lykkes i akkurat dette selskapet og akkurat den rollen? Eller kanskje du finner drømmearbeidsgiveren nettopp blant konkurrentene? 

 3. Skreddersy CV-en din
CV-en er ofte det første inntrykket potensielle arbeidsgivere får av deg. Forsøk å holde CV-en kort og konsis, samtidig som du får frem relevante ferdigheter og erfaringer. Et godt tips er å skreddersy CV-en til de aktuelle kvalifikasjonskravene i stillingsutlysningen.  

Hvis du ikke har tidligere arbeidserfaring, kan det være nyttig å trekke frem frivillige verv, deltidsjobber og andre relevante ting som kan fremheve bakgrunnen din. 

4. Lag presise søknader
Når du skriver søknader, er det enkle rådet å være presis og målrettet. Gjør det klart hvorfor du er motivert for rollen, og hvordan din utdanning og erfaring gjør deg egnet for stillingen. 

Et godt råd er å ta utgangspunkt i kvalifikasjonskravene til stillingen og synliggjøre hvordan din erfaring kan brukes til å løse denne utfordringen.  

Og du? Ikke klipp og lim fra tidligere søknader – tilpass søknaden til hver enkelt jobb du søker på for å vise at du har satt deg inn i stillingsutlysningen og kravene til denne. Det øker sjansen for å bli invitert til et førstegangsintervju.

5. Forbered deg på intervju
Intervjuer kan være skremmende, særlig hvis du ikke har vært i så mange. Likevel er det viktig å huske på at alle som er til stede ønsker at du skal lykkes. Husk at arbeidsgiver ikke hadde kalt deg inn til intervju om de ikke trodde du hadde forutsetningene for å kunne gjøre en god jobb! 

Forbered deg grundig ved å øve på vanlige intervjuspørsmål, og tenk gjennom gode svar på forhånd. I førstegangsintervjuene vil intervjuet for det meste handle om hvordan du oppfyller kvalifikasjonskravene for stillingen. Ta derfor en ekstra kikk på disse og tenk gjennom hvordan din erfaring er relevant. 

Det er også en stor fordel om du bruker litt tid på å lese om selskapet og stillingen du søker på, slik at du kan stille relevante spørsmål og få en enda bedre forståelse av hva arbeidsgiver faktisk ser etter. Det er viktig at du husker på at intervjuet er en toveis samtale. Har du noen bekymringer eller behov for avklaringer for å vurdere om dette er riktig rolle eller selskap for deg? Da bør du ikke nøle med å spørre. 

6. Vær åpen for muligheter
Utforsk ulike jobbmuligheter og ikke vær redd for å søke på stillinger som du er usikker på om du er kvalifisert til. Selv om du får et nei, kan tilbakemeldingen være verdifull og hjelpe deg med å forbedre CV-en og søknaden din for fremtidige søknadsrunder. Noen ganger får du kanskje et nei første gang du søker, men et ja neste gang? Vær åpen for mulighetene som byr seg!  

Føler du deg klar for å sette i gang med jobbsøkingen?  

Registrer CV-en din på capus.no og følg med på ledige stillinger. Ser du en stilling som ser interessant ut, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med den som er rekrutteringsansvarlig.  

Du finner alle ledige stillinger her 

 Lykke til i jakten!