Myter om introverte
Mange ville nok stusse hvis en stillingsannonse inneholder ord som introvert og innadvendt, disse ordene har dessverre fått et litt negativt preg over seg. For å bøte på disse udokumenterte følelsene rundt enkelte ord kommer her noen myter om de introverte. Kanskje ordet introvert kan få en litt mer positiv klang over seg etter at du har lest dette.
- Forfatter: Torunn Riiser
- Dato publisert: 26.09.2019
Det er stadig fokus rundt det å være introvert vs. ekstrovert. Hvilke tips kan man gi de introverte som skal søke på jobb, eller hvordan skal vi få arbeidsgiverne til å slutte å bruke ord som utadvendt og ekstrovert i stillingsannonser uten at de er bevisst på hvorfor de søker etter denne type personlighet? Brukes ordene utadvendt og ekstrovert som ”plussord” i stillingsannonser for å få jobben eller arbeidsstedet til å høres mer positiv ut? Har arbeidsgiverne tenkt godt nok gjennom om den utlyste stillingen faktisk har behov for en slik person, eller hadde det kanskje vært mer lønnsomt å ansette en som jobber godt alene, som trives i eget selskap og som ikke ”forstyrrer” kollegaene hele tiden?
#1: Introverte er sjenerte
Noen introverte kan være sjenerte, men sjenerthet og det å være introvert er ikke det samme. Det er forskjellige grunner til at sjenerte og introverte velger bort sosiale aktiviteter. Mens den sjenerte kan være nervøs og usikker, trenger ofte den introverte en grunn for å delta. Det må være noe som fanger interessen. Hvis du ønsker å komme i kontakt med en som er introvert er det bare å starte samtalen.
#2: Introverte liker ikke å snakke
Dette er selvfølgelig ikke riktig. Men de snakker kanskje ikke før de har noe å si. Eller fullt så mye, eller fullt så høyt, eller fullt så fort. De fleste er ikke spesielt glad i småprat, men be dem derimot om å snakke om noe de er interessert i.
#3: Introverte misliker mennesker
Fordi introverte ofte har et mindre aktivt sosialt liv enn de ekstroverte, tror ofte de ekstroverte at introverte ikke liker å være sammen med andre mennesker. Dette er absolutt ikke tilfelle, men forskjellen er at de ekstroverte ofte får masse energi av et høyt sosialt aktivitetsnivå, mens de introverte kan tappes for energi av det samme. Mange introverte trives i selskap med andre, men gjerne i mindre grupper. De fleste trenger tid for seg selv for å lade batteriene.
#4: Introverte vet ikke hvordan de skal ha det gøy
De fleste introverte slapper av og koser seg best hjemme eller ute i naturen – ikke på steder med høyt aktivitetsnivå. De er ikke typisk spenningssøkende eller «adrenalinjunkies», og mange liker mindre selskaper bedre enn store og upersonlige fester.
#5: Introverte er kjedelige og har ikke noe å gi
Dette er en misforståelse som kanskje ikke er så uvanlig. Når det sitter en «ensom sjel» stille og alene i et hjørne mens alle andre er i full sving på dansegulvet, er det ikke så rart at mange tenker slik. Eller hvis man sitter helt taus i et møte på jobben, tenker kanskje mange at denne personen ikke har noe å bidra med. Sannheten er ofte at de introverte er svært talentfulle og kreative, i hvert fall ikke noe mindre enn de ekstroverte. Forskjellen er at de trekkes mer mot dype tanker som kan føre til originale og annerledes ideer.
#6: Introverte kan «fikses» for å bli ekstroverte
Nei, det er nok ikke mulig. Mange introverte kunne sikkert ønske seg det i en verden med høyt tempo og mange inntrykk, men vi må ha respekt for det naturlige temperamentet vi alle er født med.
#7: Du er enten introvert eller ekstrovert
Tenk deg en skala fra 1-10. Svært få (om noen) er 100 % introverte eller ekstroverte. De aller fleste av oss et sted i mellom ytterpunktene, og både personligheten din og situasjonen vil påvirke hvordan du handler.
There is no such thing as a pure extrovert or a pure introvert. Such a man would be in the lunatic asylum – Carl Jung
#8: Ekstroverte er overfladiske
Tilslutt; det er jo også noen myter om de ekstroverte, og det er lett (for en introvert) å tenke at de ekstroverte er overfladiske og ikke tenker seg om. Det å like å snakke med ukjente, mingle med mange mennesker, eller snakke om sine egne opplevelser, betyr ikke at man er overfladisk, det er nettopp disse tingene som gir en ekstrovert påfyll av energi. En ekstrovert lærer masse ved å snakke med helt ukjente mennesker, høre andres meninger og se flere sider av en sak.
Uansett om du definerer deg som en introvert eller en ekstrovert (eller kanskje et sted midt i mellom), husk å alltid sette pris på den du er og utnytt de fordelene du har ved å være den personligheten du er. Les ekspertenes jobbtips til deg som er introvert eller innadvendt her.